divendres, 6 de juny del 2008

Sobre la Llei de Dependència


La Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a Persones en Situació de Dependència va entrar en vigor el gener de 2007 i permetrà a tots els ciutadans i ciutadanes en situacions de dependència comptar amb el suport de l’administració.

La llei regula les condicions bàsiques de promoció de l’autonomia personal i l’atenció a d’aquestes persones mitjançant la creació del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia (SAAD), en el qual col·laboren i hi participen l'Administració general de l'Estat, les comunitats autònomes i les administracions locals.

El text de la nova llei inclou les persones dependents (gent gran i discapacitats greus) que necessiten ajuda per fer activitats bàsiques de la vida quotidiana. Segons el llibre blanc de la Dependència, l'any 2005 hi havia a l’estat espanyol més d’un milió de persones en aquestes condicions i es preveu que el 2020 seran pràcticament un milió i mig. El text també empara a persones amb discapacitat intel·lectual, amb malaltia mental i als menors de tres anys amb greus discapacitats.

L’aplicació de la llei està sent gradual, i de moment s’hi han pogut acollir els ciutadans i ciutadanes amb un grau de dependència més elevat.

Per a aquelles persones dependents acollides i, segons la seva situació, la Llei garanteix i regula dos tipus d’aportacions:

1. Cartera de serveis segons necessitats:

- serveis de prevenció de les situacions de dependència i de promoció de l’autonomia personal.
- serveis de teleassistència i d’ajuda a domicili.
- serveis de centre de dia i d’atenció residencial.

2. Prestacions econòmiques:

- per pagar un professional o comprar un servei.
- per a la cura de l’entorn familiar i ajuda a cuidadors no professionals.
- per a assistència personal a persones amb gran dependència.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici