dissabte, 21 de juny del 2008

Una jornada catifaire: la IV trobada de catifaires de Catalunya












La Federació Catalana de Catifaires de Catalunya encapçalada per la seva Presidenta Senyora Vicenta Pallarés va organitzar la trobada anual dels representants dels catifaires de Catalunya, l’any passat la va organitzar la Garriga i enguany ho va fer Ripollet el dia 15 de juny.
Hi participaren les Associacions d’Arbúcies de Blanes, de Caldes de Montbui, de la Garriga, de Mollet, de Santa Coloma de Gramanet i Sitges. El convidat de fora de Catalunya d’enguany va ser el col·lectiu d catifaires de Castropol (Astúries).
La Jornada va començar a les 7 en el moment que els representants garriguencs encapçalats per Teresa Viñallonga varem sortir de la plaça de can Dachs. Al arribar a Ripollet, lloc de la V Trobada ens van rebre oferint-nos una xocolatada
Una vegada descarregades les flors per fer la catifa Pere Iglesias amb guix dona forma el que serà la catifa que representarà a la Garriga. El disseny de la catifa és una imatge de Charles Chaplin... Charlot!.
Grans i petits..., varem agafar la millor posició per anar posant els clavells i altres materials el Charlot dibuixat pel Pere sobre el terra de llambordes. Quan portàvem un bon ratet algú deia - el clavell es molt petit- - no hi ha molta flor…- -la figura es massa gran..- però aquestes paraules no feien parar l’equip que seguia posant i posant clavells.
Al voltant de les deu ens avisen que hi ha entrepà de botifarra i porró de vi o aigua per esmorzar, a llavors parem... mengem... i amb noves energies tornem a la feina.
Són la una de la tarda... tothom a acabat... i la catifa de la Garriga encara li manquen els braços del Charlot per fer... -falten clavells- va dir algú dir i, a llavors Pere agafa el braç del Charlot i com si fos un “dietista” li aprima un braç, encara falta quelcom, un altre retallada i l’altre braç s’escurça i això també ho fa amb una cama... Els catifaires ja estem acostumats a escorçar o allargar el dibuix en funció de les existències de les flors o de la climatologia.
Alguns catifaires d’altres pobles ens venen ajudar per acabar a l’hora, que n’és de bonica la solidaritat entre catifaires. Per fi... acabem la catifa en el moment que venen les autoritats: un representant de Cultura de la Generalitat de Catalunya i els alcaldes i regidors dels ajuntaments de les colles de catifaires participants, mentres ells miren la feina feta i la mostra d’art catifaire, és el moment de arreglar-se una mica per anar a l’Ajuntament a la recepció que fa l’alcalde de Ripollet a les dues de la tarda i, d’allà al dinar de Germanor.
Cap a les 7 de la tarda s’acaba la festa i tornem a casa, estem esgotats però feliços per haver participat amb un acte de cultura popular catalana. Fins l’any que ve, que serà a Blanes on s’organitzarà la V Trobada.

Frederic Moreno (fredericmoreno.blogspot.com)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici