diumenge, 13 de febrer del 2011

La reforma de las pensions i els autònoms




L’afectació que tindrà l’acord social i econòmic pactat entre els Govern de l’estat i els agents socials afecta tant als treballadors del règim general com als treballadors autònoms de la següent manera:

Jubilació ordinària


El dret a la jubilació se situa entre els 63 i 67 anys.
S’incorpora el concepte de carrera laboral per els treballadors que hagin cotitzat 38,5 anys. Per aquestes persones, l’edat de jubilació serà als 65 anys amb el 100%. El 100% als 67 anys, serà amb 37 anys de cotització.
L’aplicació serà progressiva iniciant-se el 2013 i finalitzant el 2027.

Jubilació anticipada i parcial


La jubilació anticipada serà voluntària a partir dels 63 anys i 33 anys de cotització amb coeficient reductors. El coeficient reductor anual serà del 7,5% per any d’avançament sobre l’edat ordinària de jubilació. Tot i això, la jubilació anticipada per motius de crisi, ero's, concursal,... serà a partir del 61 anys i 33 de cotització.
És mantindran les condicions d’accés a la jubilació anticipada prèvies al present acord, de tots aquells compromisos en ERO’s, conveni col·lectiu i/o acords col·lectius d’empresa, aprovats abans d’aquest acord.
La jubilació parcial actual continua als 61 anys, la cotització serà integra tant pel rellevista com pel rellevat. L’elevació de la cotització serà progressiva durant els propers 15 anys.

Període de còmput

S’amplia el període còmput de 15 a 25 anys. S'iniciarà al 2013 i serà progressiu fins els 2022.

Dones i joves


Les dones que hagin interromput la vida laboral per naixement o adopció, podran avançar l’edat de jubilació dels 67 anys un màxim de dos anys, comptant 9 mesos per cada fill.
Respecte el joves, els programes formatius, de formació professional o universitaris, tindran la mateixa protecció que els contractes formatius.


Autònoms

Les bases del règim d’autònoms experimentaran un creixement al menys similar a les del règim general.


FREDERIC MORENO
CTAC-ACTCPVO

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici