dimarts, 7 d’octubre del 2008

L'Estatut de l'Autònom i el comerç al Vallès Oriental

Revista Autònoms.com

Xarxa sindical

7 Oct, 2008

El passat dijous 18 de setembre va tenir lloc al Casino de Granollers la primera trobada d´autònoms, en el transcurs de la qual es va desenvolupar una interessant xerrada sobre l´Estatut del Treball Autònom i com afecta el món del comerç. La xerrada, que va moderar el periodista David Bassa, va comptar amb la presència de la regidora de Comerç, Andrea Canelo, l´exdiputat al Congrés i advocat de l´Estat, Manel Silva, el president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, Salvador Duarte, el president del Gran Centre de Granollers, Amadeu Barbany, i el president de l´Associació Catalana dels Treballadors per Compte Propi del Vallès Oriental (entitat conveniada amb la CTAC), Frederic Moreno. Aquest acte va aplegar prop d´una cinquantena de persones. En primer lloc, el Manel Silva va parlar de tot el procés des de l´any 1994 fins al 2007 que va portar l´aprovació de la Llei de l´Estatut del Treball Autònom (LETA) i de la conveniència de fer un estudi sobre el desenvolupament de l´Estatut en la seva fase de reglament, que en alguns extrems s´ha vist alentida. Salvador Duarte, president de la CTAC, va manifestar que “ara tenim Estatut, però la veritat és que encara no tenim res, perquè falta desenvolupar-lo”. Duarte va situar l´actual llei com la més avançada d´Europa en aquesta matèria, però va alertar que l´actual marc econòmic estava afectant també el treball per compte propi, amb una baixa de 4.800 autònoms. Finalment, Duarte va recordar la necessitat de constituir una subcomissió de la fiscalitat dels autònoms, a partir de la iniciativa de CiU.

Per la seva banda, Frederic Moreno, que també és membre de l´Executiva de la CTAC, va demanar la unió dels autònoms per seguir desenvolupant l´Estatut i millorar-lo, perquè “la unió fa la força”, i va citar 10 carències de la LETA, que afecten tant la situació i la vida familiar dels autònoms com prestacions socials i altres qüestions sobre la responsabilitat patrimonial i garanties de cobrament dels treballadors dependents i independents. Amadeu Barbany, president del Comerç Gran Centre de Granollers, va dir que “l´autònom de comerç no ha de rendir-se mai”, que ha de buscar els fets diferenciadors que donin al comerç de proximitat la millor acceptació per part dels seus clients, va analitzar la problemàtica actual del sector comerç i els seus orígens.
Per acabar, la regidora de Promoció Econòmica, Andrea Canelo, va donar dades de les actuacions fetes per l´autoocupació i la que pensa fer l´Ajuntament, primer en el servei dels autònoms actius a Granollers (4.500; 25% del comerç) i també en el servei d´assessorament de creació d´empreses. A continuació, va donar la notícia de la voluntat de la Regidoria de començar a treballar amb la CTAC, anunciant la negociació per la signatura d´un conveni amb la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, com ja s´ha fet amb els ajuntaments de Tarragona, Reus, Lleida, i és en curs amb els de Girona i Barcelona.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici